Renovera gamla fönster

Jag har skaffat en hobby, och det är fönsterrenovering. Gick en kurs på ett studieförbund och det gav mig blodad tand, så nu har jag hjälpt flera vänner och bekanta med detta, det är till och med så roligt att det kanske går att starta ett eget företag, för behovet tycks vara stort. Det här med att fixa i ordning gamla fönster är att värna om vår kultur så det kan vara något för mig att tänka på. Jag har till och med gått igenom alla olika gamla material som man kan använda, och det finns så många intressanta lösningar. Vi ska titta lite närmare på detta med fönsterrenovering i dagens inlägg och hur du kan göra, ifall du vill lära dig detta.

Börja med att öva på ett fönster som det inte är så noga med. Kanske är det ett fönster som inte fungerar. Det finns många olika tekniker och metoder som du kan använda när du vill renovera, så det är bra om du provar dem på lite gammalt material innan du fortsätter.

Och kom ihåg vad alla alltid säger: säkerheten kommer först! Ha handskar, rätt material, se till att du inte skär dig, det kan hända, men undvik det.

Börja med att använda en varmluftspistol för att ta bort gammalt kitt, och skrapa även bort färgen med en skrapa. När du har gjort det, spackla hål och ojämnheter. Se till att ytan blir jämn överallt, innan du använder någon form av färg.

När det är klart, måla ditt fönster med den färg som bäst passar det gamla huset. Kom ihåg att ta hjälp av en expert om du inte är säker på hur man gör! Det finns olika typer av lack och spackling. Kanske vill du luta dig mer mot traditionella tekniker, eller varför inte experimentera lite?

Johan i Hammarstrand